Dutch masters of steel since 1667
NL
Dutch Masters of Steel since 1667

Thermisch onderbroken stalen ramen en deuren

Gepubliceerd: 23 mei 2022 | Auteur: Harry van Dalen

Geschiedenis van het stalen kozijn profiel

Een van de belangrijkste kenmerken van het modernisme in de architectuur was het gebruik van slanke stalen kozijn profielen, zoals in het befaamde Bauhaus Dessau gebouw. Aan het begin van de 20e eeuw maakten nieuwe technieken het mogelijk grotere gevelopeningen te maken om zo meer licht binnen te laten. Op hun beurt gaven ze een veel groter publiek met lagere inkomens de mogelijkheid om een overvloed aan licht in hun huis te krijgen. De profielen werden meestal gemaakt van warmgewalst staal. Het “Stoeltjesprofiel” is misschien wel het bekendste voorbeeld hiervan. Het werken met massief staal resulteerde in zeer slanke profielen. Door het lassen van massief stalen delen ontstonden sterke verbindingen, zodat ook draaiende delen zeer slank waren. Bovendien gaf het de architect een grote vrijheid in het ontwerp van kozijn detaillering.

Koudebrug

Het gebruik van massief staal had ook een groot nadeel. Door de hoge warmtegeleiding van het materiaal, ook wel een koude-, warmte- of thermische brug genoemd, veroorzaakten grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten problemen met condensatie op het staal, wat uiteindelijk vaak tot corrosieproblemen leidde. Om nog maar te zwijgen over de slechte isolatie die de kozijnen en het enkele glas boden.

Profiel detail SL30-ISO-PLUS NL

Thermische onderbreking

Tegenwoordig worden daarom bijna alle metalen buitenkozijnen voorzien van een thermische onderbreking en isolatieglas, in plaats van enkel glas. Maar wat is een thermische onderbreking? In wezen is het een isolatiestrook tussen de stalen binnen- en buitenstrips van massief staal die de warmtegeleiding “breekt” en de overdracht van warmte of kou tegenhoudt, wat een belangrijke rol speelt bij het behoud van de binnen temperatuur. Het zorgt er ook voor dat moderne stalen ramen er bijna identiek uit kunnen zien als de ramen die in de 20e eeuw werden gebruikt, met het extra voordeel van energie-efficiëntie.

Wat zijn de voordelen van thermisch onderbroken stalen ramen & deuren?

Thermisch onderbroken stalen ramen & deuren hebben een uitstekende thermische isolatie en geluidsisolatie in combinatie met de inherente sterkte van staal en slankheid. Hierdoor kunnen stalen ramen voldoen aan belangrijke milieurichtlijnen, zoals BREEAM. Het hele jaar door bieden de thermisch onderbroken ramen & deuren een uitstekende isolatie. Zo houden ze de kou buiten in de winter en laten ze door de grote glasoppervlakken maximaal licht en warmte binnen. Aangezien de temperatuur van het stalen kozijn aan de binnenzijde dicht bij de kamertemperatuur ligt, wordt de kans op condensatie op het oppervlak vermeden.

Thermal Insulation - heat transfer - SL30-ISO

 

Wat zijn de nadelen van een thermisch onderbroken stalen raam?

Het gebruik van een thermische onderbreking betekent dat de kozijnen uit afzonderlijke delen zijn opgebouwd en daardoor hun stijfheid verliezen. Door het gebruik van steeds dikkere glassoorten worden de raam- en deurkozijnen ook steeds omvangrijker om deze grote gewichten te kunnen dragen. Waar de vrijheid van vormgeving aanvankelijk tot groot optimisme bij architecten leidde, blijkt het steeds moeilijker te zijn om overeenstemming te bereiken tussen de vereiste functionaliteit en de gewenste esthetiek. Dit was althans het geval, totdat MHB het SL30-ISO® stalen profielsysteem uitvond.

Ultra slanke stalen profielen met scherpe randen

Een van de belangrijkste doelen die MHB zichzelf heeft gesteld is om architecten de vrijheid te geven om grensverleggende gevelontwerpen te realiseren zonder concessies te doen aan de hoge technische & milieueisen. De basis hiervoor is gelegd met de uitvinding van de SL30-ISO® & SL30-ISO-PLUS®: een massief stalen raamprofiel met een geïntegreerde isolator die een dusdanig solide geheel vormt dat het dezelfde sterkte-eigenschappen heeft als het oude ongeïsoleerde profielen van massief staal. Met de SL30-ISO® kunnen architecten weer ultraslanke kozijnprofielen maken en hun eigen stalen details ontwerpen. De sterkte-eigenschappen van massief staal kunnen weer worden gebruikt waarvoor het oorspronkelijk bedoeld was: het openen van gevels voor meer licht en beter zicht met een hoge mate van verfijning in het gebruikte materiaal.

 

Meer over Profielsystemen

Auteur

MHB Engineer
Harry van Dalen Engineer / Sterkte expert

Harry is geïntrigeerd door alle technische aspecten van stalen ramen & deuren en expert op het gebied van verschillende profielconfiguraties.

Categorieën
Profielsystemen

Direct naar

3d detail van het MHB SL30-ISO-PLUS profiel systeem

Profiel Systemen