Dutch masters of steel since 1667
NL
Dutch Masters of Steel since 1667

Van stagiair naar engineer bij MHB

Gepubliceerd: 13 april 2022 | Auteur: Koen Filius

Van afstudeerstudent naar werknemer van MHB.

In januari 2020 heb ik de opleiding Industrieel Product Ontwerpen aan de HAN in Arnhem succesvol afgerond en daarna ben ik in dienst gegaan bij een van de oudste familiebedrijven in Nederland. Een internationaal bedrijf dat groot genoeg is om wereldwijd impact te maken maar klein genoeg is om geen nummer te zijn, dat zijn belangrijke pijlers voor mij en deze heb ik gevonden bij MHB.

Via een kerk in Nijmegen ben ik met de oud directeur van Business Unit Buitengevels bij MHB, in contact gekomen. Daar zijn wij aan de praat geraakt over mogelijke stageopdrachten binnen MHB en zo is het balletje gaan rollen. Toen ik hoorde dat MHB niet zomaar ramen en deuren maakt, maar zich onderscheidt door hoge esthetische uitstraling en wereldwijd opereert, was mijn interesse direct gewekt.

Ik kreeg de vraag om voor MHB een eigen rotocrank en pushbar te ontwerpen. MHB had destijds als wens om te groeien op de Amerikaanse markt en deze markt vraagt om deze producten. Met het onderzoeksvraagstuk ben ik een nieuw product gaan ontwikkelen voor MHB dat een gewenste toevoeging is op het assortiment van het bedrijf. Toentertijd pasten de rotocranks en pushbars namelijk niet op de ultra smalle MHB profielen en ook de stijl was niet in lijn met wat MHB wilt uitstralen. Daarbij waren ze vaak ook niet van de gewenste kwaliteit.

Schetsen van pushbar

Vaak hoor je van stagiaires dat ze de overgebleven taakjes krijgen. Ik moet eerlijk zeggen; dat is bij MHB absoluut niet het geval. Binnen MHB heb ik de volledige vrijheid gekregen om het onderzoek uit te voeren zoals ik dacht dat goed was. Ik was verantwoordelijk voor hoe het product eruit kwam te zien, kon voorstellen doen en mocht het product ook daadwerkelijk gaan uitwerken. Ik heb het gehele ontwerpproces doorlopen, waarbij ik vooraf eerst alle eisen in kaart heb gebracht. Daar zijn vervolgens ideeën uitgekomen en deze heb ik getoetst aan de eisen waarna ik voor de rotocrank en pushbar een concept heb kunnen uitwerken. Wat was ik blij toen MHB na mijn onderzoek de rotocrank en pushbar in gebruik wilde gaan nemen. Het is natuurlijk een grote eer dat wat je maakt als (stagiair) product ontwikkelaar ook daadwerkelijk wordt geproduceerd. Mede door de grote vrijheid, unieke en met name uitdagende projecten heb ik ervoor gekozen om na mijn studie bij MHB aan de slag te gaan als Engineer.

MHB_Pushbar_Render

 

Van stagiair naar engineer…

Tegen het eind van mijn stage werd er gevraagd of ik mijn professionele carrière binnen MHB wilde beginnen zodra ik klaar zou zijn met mijn onderzoek. Vol overtuiging heb ik hier ‘ja’ op gezegd. Naast dagelijkse werkzaamheden als Engineer krijg ik ook de mogelijkheid om mee te werken aan productontwikkeling binnen MHB. Het bijzondere is dat ik het onderzoek wat ik had gedaan nu daadwerkelijk mocht gaan uitrollen. Ik heb daarbij de keuze gemaakt om voor de pushbar een pilot te gaan draaien. Na 3 proefprojecten zijn er inmiddels maar liefst ruim 60 pushbars in productie gegaan. Werken als Engineer is leuk, uitdagend en soms pittig. De eerste paar maanden heb ik projecten samen met een collega gedaan en van A tot Z alle stappen doorlopen. Op deze manier kon ik mooi alle kneepjes van het vak leren en precies weten hoe een project in elkaar zit. Naarmate ik steeds meer begon te begrijpen en het proces goed onder de knie had werd het werk ook steeds leuker. Nu werk ik inmiddels aan grotere projecten zoals Frederiksbergkade, met complexere uitdagen. Zo werk ik in een pre engineeringsfase mee aan dit project en denk mee over het ontwerp en de haalbaarheid en eventuele oplossingen die gedaan moeten worden.

So what’s next

Vol belangstelling luisteren mensen naar mijn verhaal als ik ze vertel met wat voor mooi en bijzonder product ik werk en voor welke markt. Het is en blijft dan ook een echt onderscheidend product dat bijna niemand anders heeft. Bij MHB kan dan ook bijna alles gerealiseerd worden en dat met massief staal! Een feitje waarvan ik dan al helemaal verbaasde blikken krijg is dat MHB al 350 jaar bestaat en een echt familiebedrijf is. Mede door de vele kansen en mogelijkheden die je krijgt blijf je continu in ontwikkeling en gaat het werk nooit vervelen. Het is een bedrijf dat veel waarde hecht aan jouw mening, kunde en expertise. Ik hoop in de toekomst wellicht meer te schuiven van uitvoering naar productontwikkeling want dit is iets waar ik me de komende jaren mee bezig wil houden.

 

Meer over Staalmeesters

Auteur

MHB Oppervlaktebehandeling specialist
Koen Filius Engineer

Koen is een gepassioneerde engineer, met uitdagende projecten en ontwerpen onder zijn beheer.

Categorieën
Staalmeesters

Direct naar

12 april 2022

Projectleider Ivo vertelt zijn verhaal

# Staalmeesters |
Pushbar op profiel

SL30-ISO