Dutch masters of steel since 1667
NL
Dutch Masters of Steel since 1667
/

Het schip

Over dit project

Het rijksmonument uit het begin van de jaren 1920 is een icoon van de Amsterdamse School naar ontwerp van architect Michel de Klerk. Het gebouw waar oorspronkelijk 102 woningen, een postkantoor en een schooltje gevestigd waren is gedeeltelijk getransformeerd tot museum (2001) en de renovatie van de woningen is nu bijna voltooid. De originele filosofie achter het monumentale volkswoninggebouwcomplex was om de woonomstandigheden van de arbeiders te verbeteren. De Klerk ontwierp met veel aandacht voor de esthetica. Hij verzette zich tegen strak geordende structuren en introduceerde vrijheid en organische vormen. Gevels en ramen kennen rondingen, krommingen en vreemde hoeken. Na bijna een eeuw bleken de gevels de nodige schade te hebben opgelopen, waardoor het gebouw en voornamelijk de kozijnen niet aan de hedendaagse technische eisen voldoen. Echter vanwege het bijzondere karakter van het monument, werden alle aspecten van de restauratie zeer zorgvuldig onderzocht en gepland om dit iconische “urban landscape” te behouden. Met nieuwe 3D Cloud Point-technologie hebben onze ingenieurs de dubbelgekromde kozijnen in kaart gebracht om de beeldbepalende stalen ramen van bijvoorbeeld de “sigaar” of “boei” op de hoek van Het Schip te vervangen. De afwijkende unieke vorm van de dubbele gekromde stalen ramen vroeg om een speciaal ontwerp om de slankheid, de detaillering en het authentieke uiterlijk te herkrijgen.
Architect:

Archivolt Architecten

Locatie:

NL, Amsterdam

Gebruikte systemen:

Classic-ISO


The ship 1
The ship 2
The ship 3
The ship 4
The ship 5
The ship 6
The ship 7
The ship 8