Dutch masters of steel since 1667
NL
Dutch Masters of Steel since 1667
/

Natuurbegraafplaats

Over dit project

Het ontwerpen van een ceremoniegebouw is bijzonder. Het draait allemaal om verbinding met de natuur en het borgen van privacy. Dat is bij dit ceremoniegebouw terug te zien in haar vorm, een traditionele schaapskooi met twee gescheiden volumes. In de afzonderlijke delen zijn ceremonieruimte en informatieplek ondergebracht met een eigen entree en zichtlijnen naar de omringende natuur. De gebruikte materialen zijn veelal eenvoudig te recyclen dan wel geschikt voor hergebruik. Essentieel aangezien het gebouw, met een oppervlakte van ruim 500m², zodra de begraafplaats vol is wordt weggehaald. De constructie van het ceremoniegebouw is waar mogelijk zichtbaar en leesbaar. Zo zijn de stalen pui, kapconstructie en de positionering van de afzonderlijke volumes bepalend voor de architectuur. Bij de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats geldt een aantal uitgangspunten, waaronder het terugbrengen, behouden en versterken van landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden. Natuurbegraven kent een lange historie. In Nederland is het nog redelijk uniek maar er is sprake van een snel toenemende publieke belangstelling. Deze eigentijdse manier van begraven sluit aan bij de trend van verduurzaming van onze leefomgeving en een daarbij passende maatschappelijke verantwoordelijkheid.(source)
Architect:

Vocus Architecten

Locatie:

NL, Schaijk

Partner:

Perfect View

Fotografie:

Roos Aldershoff Fotografie

Gebruikte systemen:

SL30-ISO